5 lege med bogstaver

(Indeholder reklame)

Børn er nysgerrige af natur og elsker at lære nyt. Bogstaver en noget, der fascinerer rigtig mange børn fra en tidlig alder – en fascination, man kan dyrke på mange forskellige måder. Herunder får du 5 idéer til lege med bogstaver som vi har været (og stadigvæk er) rigtig glade for herhjemme.

Husk at børn er forskellige, har forskelligt interesser og udvikler sig i hvert sit tempo. Her finder du både lege, barnet kan sidde med ved bordet og lege, hvor der er mere bevægelse med. Vælg de lege, du tror dit barn vil kunne lide og tilpas dem i sværhedsgraden, så de hverken er alt for svære eller alt for lette.

Skriv med vatpinde

Legen her øver skrivefærdighederne. Det kan være sjovt at skrive med noget nyt og vatpinde er faktisk et rigtig godt skriveredskab; de er nemlig rigtig lette at holde i hånden og få til at “makke ret”.

Til denne leg skal du bruge; et stykke papir, vatpind(e), en tus og lidt maling.

Skriv bogstaverne på papiret og forbered en lille skål maling. Sæt barnet ved bordet og vis, hvad opgaven går ud på. Altså at dyppe vatpinden i malingen og bruge den til at trace de skrevne bogstaver.

Bogstavsgemmeleg: find og match

Denne leg med bogstaver er så simpel og taler til børn i mange aldre. Den er rigtig nem at øge sværhedsgraden på, så den passer til jeres barn – jeg har brugt den fra cirka 2 år. Legen er stadigvæk rigtig sjov for min 4-årige.

Legen kræver bogstaver i løs form og en bogstavsplakat. På billedet her har vi brugt bogstavsmagneter og en fin plakat – brug hvad I har; det kan fx også være bogstaver skrevet på post-its og en hjemmelavet bogstavsplakat på et (stort) stykke papir.

Bogstavlegen leges ved, at du gemmer bogstaverne og barnet skal finde dem. Når barnet har fundet bogstaverne skal de matches med bogstaverne på den store plakat. Hvor meget I taler om bogstaverne undervejs er op til jer.

Sværhedsgraden i legen kan varieres ved at gemme bogstaverne på nemmere eller sværere steder. Derudover kan bogstavslegen også varieres ved hvilken type bogstaver, barnet skal finde og matche; fx finde store bogstaver og matche med store bogstaver eller finde små bogstaver og matche med store.

Til det lidt større barn, skal der måske staves et ord med de fundne bogstaver?

Bogstavsputtekasse

En bogstavsputtekasse er en god måde til at få lidt “hands-on” leg med bogstaver. Når man har fingrene i legen på den måde, så hænger det typisk lidt bedre fast.

Til den hjemmelavede puttekasse skal du bruge en papkasse og en god stak ispinde. Skriv alle bogstaverne i alfabetet på hver deres ispind og gentag dem alle sammen på kassen ved siden af hvert deres hul.

Barnet kan nu matche ispindene med hullerne. Skriv evt store bogstaver på kassen og små på ispindene for en sværere version.

Form bogstaver i modellervoks

De skønne bogstavskort fra Leg og Lektie kan bruges til lidt af hvert. I perioder har vi dem fremme næsten dagligt – de er nemlig super gode til at snakke om bogstaver og ord (der er ord med bogstavet på bagsiden). Og så er de selvfølgelig også rigtig gode, når børnene gerne vil lære at skrive bogstaver.

Kortene er lamineret, så de kan bruges med writeboardtus, der kan viskes ud igen. Og så kan de selvfølgelig også bruges til at forme bogstaverne i modellervoks, som vi gør her.

Skriv med ting

I denne her leg med bogstaver, skriver du nogle bogstaver eller et ord på et (stort) stykke papir. Vælg gerne et ord, som barnet har et forhold til (fx barnets eget navn, traktor, regnbue eller hvilke interesser barnet nu har). Når du vælger noget barnet allerede har en interesse for, tapper du helt automatisk ind i noget barnet sandsynligvis gerne vil.

Bogstaverne/ordet kan barnet “farvelægge” med forskellige småting. På billede har vi brugt kastanjer. Det kunne også være sten, legoklodser, pomponer, tørrede bønner, osv.