10 tips til bilferie med børn i bilen

(Indlægget indeholder reklame samt affiliate links)

Skal du på bilferie med børn i bilen? Så er det med at have styr på underholdningen til børnene i bilen.

Hvis du nogensinde har kørt langt med børn i bilen, så ved du også, at de lige pludselig kan blive frygtelig utålmodige. Men hvis du planlægger din bilferie strategisk, så er det faktisk muligt at køre ret lange distancer. Også uden at bruge en skærm, hvis du gerne vil minimere jeres skærmforbrug.

Herunder har jeg samlet 10 gode tips til bilferie med børn:

#1 – Timegaver eller det hele på én gang?

Mange bruger timegaver, når de kører i bil. Altså pakker gaver ind, som børnene får en gang i timen. Gaverne er små underholdende ting eller snacks – du får lidt forslag til underholdning i løbet af artiklen her.

I stedet for timegaver, kan du også have lidt forskelligt til at ligge, som de kan få lidt af gangen efterhånden som behovet opstår.

Andre vælger at give det hele på én gang, så børnene ved, hvad de har – og på den måde selv kan vælge hvad de vil bruge tiden på.

Det ene er ikke mere rigtigt end det andet. Børn er forskellige og du må vælge den løsning, der passer bedst til din familie. Typisk kan mindre børn dog have svært ved at håndtere det, hvis de får alting på én gang. Her kan det være bedre at give dem det lidt af gangen.

#2 – Print et kort

Jeg kan huske dem fra jeg selv var barn og på kør-selv-ferie med mine forældre. De fysiske kort. Som vi havde utallige liggende af i bildørens siderum.
På mange måder er det nu ret fedt med en GPS, men et kort kan altså noget. Kortet er super godt til at illustrerer hvor langt man er kommet og hvor langt man har tilbage. Større børn vil også synes det er sjovt at holde øje med, hvad man køre forbi på vejen.

Mine egne børn har haft stor glæde af, at jeg har printet nogle kort ud til dem. Jeg plejer at lave ét kort, der viser hele ruten, samt nogle mindre kort, der er zoomet mere ind. Kortene med de mindre distancer er sjove, fordi det er nemt at vise børnene, at man rent faktisk flytter sig i den der bil.

Du kan lave dine egne kort på Google Maps, som du kan printe ud.

Sid godt og sikkert

Vælg en autostol, der passer til dit barn. Og en autostol, hvor sikkerheden er i top. Det kan være en jungle at finde den rigtige autostol – og hvordan kan man nu være sikker på at vælge én af høj kvalitet, hvor sikkerheden er i orden? Hos FDM finder du et bredt udvalg af autostole i alle størrelser, der lever op til alle gældende EU-regler. Alle autostole i FDMshop er nøje udvalgt på baggrund af forskellige sikkerhedstests. Du kan altså være sikker på at dit barn sidder trygt og godt.

Du finder hele udvalget af autostole hos FDMshop lige her.

#3 – Opgaver

Mange børn holder af at løse opgaver. Det er god tidsfordriv til køreturen. Opgavehæfter fylder minimalt, så det er nemt at have mange med – tag hellere rigeligt med, det er træls at løbe tør. Og apropos rigeligt: husk massere af blyanter. De har det med at forsvinde ned på gulvet, hvor ingen kan nå.

Når du skal vælge opgavehæfter til dit barn, så tænk over hvor meget du har mulighed for at hjælpe og forklare undervejs. Har du ikke rigtig mulighed for at hjælpe, så vælg gerne opgavebøger, der er forholdsvis nemme for dit barn. Det vil også være dejligt for barnet at kunne selv.

Hos Farverige Dage finder du et stort udvalg af forskellige opgavehæfter med forskellige tema’er og til forskellige aldersgruppe. Du finder bl.a. hæftet “mit første opgavehæfte”, der er lavet til børn helt ned til 2-3 år. Du kan også finde et hæfte, der handler om at køre i bil, hvor barnet f.eks. skal tælle biler i forskellige farver.

Du finder alle opgavehæfterne lige her.

#4 – Snacks til køreturen

Snacks er altid godt. Særligt til de mindre børn, der ellers kan have svært ved at underholde sig selv, kan snacks være en fantastisk kilde til underholdning.

Jeg har altid en snackkasse med mig i bilen, hvor jeg nemt kan finde noget frem, hvis utålmodigheden eller sulten melder sig. Æbler tager lang tid at spise og sviner minimalt, så de er næsten altid fast inventar. Majssnacks til de yngste er også gode. Kiks, frugtstænger og lignende, der kan holde sig længe plejer vi også at have med.

#5 – Vådservietter og skraldeposer

Lidt i forlængelse af #4. Du bliver virkelig glad for at have både vådservietter og skraldeposer med i bilen. Vådservietter kan klare det meste! Jeg har altid en pakke i handskerummet.

#6 – Klistermærker

Klistermærker er en super godt beskræftigelse for mindre børn. Giv dem et ark med små klistermærker og en lille bog til at sætte dem i.

TIP: Har dine børn svært ved at få klistermærkerne af arkene? Så pil selv det hvide af, der sidder rundt om mærkerne. Så bliver det meget lettere for dit barn.

#7 – Sjove lege

Der findes mange sjove lege, man kan lege sammen i bilen, mens man er ude at køre. Lege, der hverken kræver legetøj, papir eller noget. De kræver blot, at man er mindst to personer, men I kan sagtens være flere. Her får du et lille udpluk af nogle af de lege, jeg selv bruger med mine børn (mange af dem er også super, hvis man står i en lang kø med utålmodige børn i Netto 😉 )

  • Gæt et dyr: I skiftens til at tænke på et dyr, som de andre skal gætte. Legen kan leges på to måder; enten fortæller den der tænker på dyret gradvist lidt om dyret indtil det bliver gættet. “Mit dyr er lillebitte. Dyret har 8 ben. Det dyr jeg tænker på er nogengange inde i vores hus!” osv. Den måde er god, hvis du har mindre børn med. Den anden metode, går ud på at de andre skal stille ja/nej spørgsmål til dit dyr. “Er dit dyr stort? Har det mange øjne? Lever det i vand?”
  • Hvem får først øje på …: En klassiker, der får børn til at kigge ud af vinduet. Varier selv sværhedsgraden alt efter børnenes evner og viden. Hvem får først øje på… en bil … en traktor … noget grønt … en barnevogn … en Opel … osv.
  • Jeg skal på ferie og i min taske har jeg pakket….“: Færdiggør sætningen, f.eks. “Jeg skal på ferie og i min taske har jeg pakket badeshorts”. Den næste fortsætter sætningen “… Har jeg pakket badeshorts og skumfiduser”. Og sådan fortsætter man med at tilføje til remsen indtil der er én der ikke kan mere.
  • 20 spørgsmål: En person tænker på en ting, et dyr, en person eller noget andet indenfor en kategori man aftaler. Hvis I er vilde med fodbold, kan det f.eks. også være en fodboldspiller. Nu skal de andre forsøge at gætte tingen ved at stille ja/nej spørgsmål. “Er det et dyr?”, “kan det spises?”, “spiller hun for Real Madrid?”, osv. osv.
  • Find alfabetet – i rækkefølge: Kig på nummerplader, byskilte, reklamesøjler, osv. Se om I kan finde alle bogstaver i alfabetet – start med A, så B, så C.
  • Papirspil: De klassiske spil, hvor der bare skal bruges pen og papir. De fylder ikke meget og der er så mange forskellige versioner, at der helt sikkert også er noget for jer. Jeg har samlet 5 forskellige af disse spil i en kasse til dig lige her. Spillene har fået en særlig lakering, så de kan bruges igen og igen. Find kassen lige her.
Bagsædespil - underholdning til bilturen.
  • Du må ikke grine: én person skal forsøge at lade være med at grine/smile. De andre skal gøre alt hvad de kan for at få personen til at grine – men uden at røre ved hinanden. Når personen griner eller smiler bytter man til den næste.
  • ABC-leg: Den første finder på et ord der starte med A, f.eks. Ananas. Den næste person skal nu sige Ananas og et ord der starter med B, “Ananas, Bamse”. Og sådan fortsætter man igennem alfabetet. Leger du legen med mindre børn, kan I hjælpe hinanden med at se om I kan komme igennem hele alfabetet.
  • Gemmeleg: Altså I kan jo ikke gemme jer rigtigt, så her skal I gemme jer i fantasien – og der er ingen grænser. Én person finder på et gemmested og de andre skal skiftes til at stille ja/nej-spørgsmål. “Er du i vores have?”, “er du oppe i et træ?”, “Er det et frugttræ?”, osv. osv.

#8 – Lydbøger og podcast

Mine børn elsker lydbøger og podcast. De kan sidde virkelig længe og kigge ud af vinduet, mens de lytter til en god historie. For de mindste børn (eller bare dem, der ikke er vant til at lytte til lydbøger), kan man finde et hørespil. Altså et slags teater, hvor der er dialog, musik eller lignende. Herhjemme er vi meget glade for at høre “klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven”, “Folk og røvere i Kardemommeby”, “Cirkeline”.

Der findes også mange forskellige podcasts til børn, f.eks. “Rumrejsen”, “Radio Hunni”, “Oldefars Drømmebil”.

PRØV MOFIBO GRATIS I EN PERIODE og se om lydbøger er noget for jer. Hos Mofibo finder du over 600.000 lydbøger, som du med et abonnement kan lytte til helt ubegrænset. Der er helt sikkert også noget til både dig selv og dine børn.
Klik her og prøv Mofibo gratis i en periode.

#9 – Bilbingo

Bilbingo hjælper dig med at få en sjov køretur med børn

Bilbingo er den sjoveste leg, når man kører bil. Her får børnene udleveret en bingoplade og skal så kigge efter tingene på pladen. Det kan f.eks. være en bingoplade med vejskilte eller én med forskellige køretøjer. Det er en sjov leg, hvor børnene får lyst til at sidde og kigge ud af vinduet og følge med i det I nu kører forbi. Hjælp hinanden – eller se hvem, der først får øje på alle tingene.
Hos Farverige Dage finder du et sæt med 4 forskellige bilbingo-plader, du kan bruge igen og igen. Find det lige her.

#10 – Tatoveringer

Tatoveringer i bilen? Ja, det kan man faktisk ret nemt lave, hvis du er forberedt hjemmefra. Lav en fugtig vaskeklud (eller to) og læg den i en lynlåspose. Pak tatoveringer til børnene – klip dem gerne ud på forhånd, så I ikke skal bøvle med sakse i bilen. Nu kan børnene nemt lave tatoveringer på sig selv i bilen med kluden.